Celkový počet zobrazení stránky

streda 1. mája 2013

Justin Cronin: Dvanástka

dvanastka

Justin Cronin: Dvanástka

(Pokračovanie románu Priechod)

V medzinárodnom bestselleri Priechod vytvoril Justin Cronin nezabudnuteľný obraz apokalyptického sveta, v ktorom celý americký kontinent zachváti tajomná „upírska“ infekcia - výsledok nepodareného pokusu vedcov, pracujúcich pre vládu a armádu. Nakoniec zo severnej Ameriky zostane pustatina, ovládaná novodobými predátormi - vírusom nakazenými ľuďmi ( s vlastnosťami podobnými upírom) a malými ostrovčekmi opevnených sídiel komunít ľudí, ktorým sa za cenu ťažkých obetí podarilo prežiť a nenakaziť sa.

V Dvanástke sa príbeh zase vracia do roku nula (2018). Nakazení ľudia sa menia na vraždiace, skoro nesmrteľné monštrá a chaos a skaza sa šíria z jedného mesta do druhého. Ľudia sa snažia ujsť, ale niet kam. Armáda síce vybuduje zopár záchytných táborov, ale v záujme úspešnosti bojovej stratégie, civilov bez rozpakov obetuje. Aj tak sa jej nepodarí zvrátiť situáciu a presila nakazených sa šíri stále ďalej. Zopár preživších jednotlivcov sa snaží navzájom si pomáhať, spolu pátrajú po jedle, palive a chránia sa navzájom pred všadeprítomným nebezpečenstvom zo strany „výrov“. V príbehu sa bližšie zoznámime s osudom lekárky Lily, ktorá práve čaká dieťa a v reakcii na hrôzu a násilie v bezprostrednom okolí jej mozog vytesní realitu. Keď sa v jej blízkosti objaví Lawrence Grey , rada ho príjme za svojho spoločníka. Grey je ale nakazený špeciálnym vírusom, ktorý nepremení telo nosiča na „výra“, ale vylieči jeho choroby a zaručí mu dlhovekosť. Za to sa ale musí v pravidelných intervaloch kŕmiť krvou.

Stretneme sa aj s vojnovým veteránom Kittridgeom, ktorý bol donútený opustiť opevnený byt na vrchole mrakodrapu. Z tejto základne ostreľovačkou likvidoval „výrov“ a vešal o tom videá na internet. Na úteku sa pridá k šoférovi školského autobusu Dannymu a dvom malým sirotám April a Timovi. Hoci je už dávno preč z armády, jeho veliteľské a bojové skúsenosti sú veľmi potrebné pre ich ďalšie prežitie.

Dej príležitostne preskakuje v čase o sto rokov „Potom“, kde nájdeme aj Amy, hlavnú hrdinku prvej časti, ktorá vyzerá stále ako 20 ročná, a tiež  bojovníčku Aliciu, ktorá využíva svoje nadprirodzené bojové schopnosti v prospech ľudí, aj keď vo vnútri občas cíti túžbu po krvi, stále s tým v sebe bojuje. Ich prvoradým cieľom je zničiť dvanástku prvých nakazených upírov , ktorí ovládajú zvyšok „výrov“. Okrem nebezpečenstva zo strany „výrov“, ktoré bolo známe a dalo sa mu predchádzať správnou taktikou , začína prežívajúce komunity ľudí ohrozovať nová hrozba. Horace Guilder –samozvaný kňaz nového náboženstva „Večného života“ si s pomocou kolaborantov urobil z Greya dojnú kravu na elixír nesmrteľnosti a pomätenú Lily zneužíva na ovládanie skupiny „výrov“. Z obyčajných ľudí urobil otrokov a ich straty po kŕmení „výrov“ nahrádza únosmi z okolitých obývaných sídiel. Jeho plány idú ešte ďalej, chce sa spojiť s dvanástkou prvých upírov a za svoje služby získať ich ochranu. Skupinke zúfalých ľudí, ktorí sa nevedia zmieriť so stratou príbuzných , sa podarí zistiť, čo sa deje a pokúsia sa zachrániť svojich nezvestných blízkych a zničiť tento otrocký systém a jeho predstaviteľov. Budú úspešní ? To sa dozviete keď dočítate tento pútavý príbeh do konca. Verím, že podobne ,ako mňa ,čitateľa román „nepustí“ a nebude sa môcť odtrhnúť, kým nedôjde až k záveru.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára