Celkový počet zobrazení stránky

štvrtok 27. marca 2014

Lars Kepler - Uspávač



Román sa začína počas mrazivej a veternej noci na železničnom moste smerom do Štokholmu, kde kráča a potáca sa vo fujavici medzi koľajami mladý muž. Je celý bledý,  zakrvavený  svojou vlastnou krvou a vyzerá to tak, že už čoskoro skolabuje. Dokonca iba s veľkými problémami  a v poslednom momente sa vyhne prechádzajúcemu nákladnému vlaku, takže vyľakaný rušňovodič vôbec nevie, či ho zrazil, alebo  nezrazil a pre istotu zastaví vlak a informuje políciu.
Policajti napriek fujavici vylezú na most, vedúci vo výške 50 metrov ponad more , kde pre chodcov nie je žiadne miesto, sledujú krvavú stopu a nájdu tam vysileného chlapca.
Moment prekvapenia pre políciu sa vystupňuje po zistení totožnosti mladého muža. Je to syn slávneho spisovateľa Mikael Kohler-Frost, ktorý sa stratil spolu so svojou sestrou Felíciou bez stopy pred trinástimi rokmi a už pred siedmymi rokmi bol úradne prehlásený za mŕtveho.
            K znovuotvorenému prípadu je okamžite prizvaný komisár Joona Linna, ktorý zmiznutie v minulosti vyšetroval a nikdy neveril, že deti sa utopili v mori a bez stopy zmizli. Mal podozrenie, že v zmiznutí detí má prsty psychopat a sériový vrah Jurek Walter, no chýbali mu dôkazy , ktoré by to potvrdili. Waltera nachytal Joona pred rokmi priamo pri čine, keď svoju obeť za živa pochoval do truhly s prístupom vzduchu a nosil jej pravidelne jedlo, aby nezomrela od hladu, ale trápila sa v neznesiteľných podmienkach čo najdlhšie.
Po súdnom procese skončil Jurek Walter aj vďaka svedectvu komisára Joona doživotne bez možnosti predčasného prepustenia s prísnymi obmedzeniami  v najlepšie stráženom psychiatrickom ústave, neďaleko Štokholmu. Ešte v súdnej sieni sa Jurek vyhrážal Joonovi, že mu zmiznú deti a manželka a tak isto aj jeho partnerovi-Samuelovi, ktorý sa podieľal na dolapení Jureka. Samuel vnímal túto hrozbu iba ako slová bezmocného a porazeného muža a čoskoro na to zabudol, ale Joona mal pocit, že Jurek by mohol mať komplica.
Dva mesiace po pojednávaní zrazu zmizla Samuelova žena aj s deťmi a našlo sa iba prázdne auto v lese.  Joona pochopil, že teraz je na rade jeho rodina, tak s pomocou priateľov na polícii nafingoval autonehodu a smrť svojej rodiny, ktorej zariadil novú totožnosť a prestal sa s ňou stýkať, aby ju ochránil pred tajomným útočníkom.
            Teóriu o komplicovi Jureka Waltera potvrdí aj unesený, znovu nájdený Mikael , ale jeho spomienky sú nejasné, akoby rozmazané a ovplyvnené nejakou drogou. Jasné je hlavne to, že v zajatí zostáva ešte stále  jeho sestra Felicia, ale nezostáva jej už veľa času, pretože trpí legionárskou chorobou. Vo svojich spomienkach vidí únoscu ako rozprávkového „Pieskového muža-uspávača“, ktorý uspáva deti sypaním piesku do ich očí...
            Keďže poloha úkrytu je neznáma ostáva polícii iba jedna možnosť, ako odhaliť totožnosť a miesto úkrytu komplica. Nasadiť niekoho k samotnému Jurekovi do ústavu .
Na toto sa podujme špeciálna agentka v utajení,  Saga Bauerová, ktorá má za úlohu sa s inteligentným psychopatom spriateliť a snažiť sa z neho dostať stopu, ktorá by viedla k Felícii. Táto úloha je však veľmi nebezpečná nielen kvôli Jurekovi, ale aj preto, lebo v rámci utajenia pravej totožnosti agentky ,nevie o tom ani personál ústavu a doktor so zvláštnymi sexuálnymi záľubami sa zameria práve na túto „pacientku“.
Príbeh je napínavý od začiatku až do konca, plný prekvapivých zvratov a s nečakaným zakončením. Uspávača môžem vrele odporúčať všetkým, čo majú radi napínavé a strhujúce detektívne thrillery a nemusia to byť iba milovníci severskej detektívky.
Najhorším zločinom nemusí byť vražda. Čo je horšie , zistíte po prečítaní tejto knihy.

Ak Vás kniha zaujala, môžete ju zakúpiť na bux.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára