Celkový počet zobrazení stránky

štvrtok 12. júna 2014

Stephen King: Žiarenie


Kingov  román „The Shining“, ktorý vychádza tento rok aj v slovenskom preklade pod názvom „Žiarenie“, bol napísaný ešte  v roku 1977 a nie je preto pre fanúšikov Stephena Kinga  novinkou. Príbeh bol aj úspešne sfilmovaný  režisérom Stanleym Kubrickom, v hlavnej úlohe s Jackom Nicholsonom, a patrí k najznámejším a najlepším Kingovým dielam. Po rokoch sa autor  rozhodol nadviazať na tento príbeh voľným pokračovaním pod názvom „Doctor Sleep“, ktoré vyšlo v týchto dňoch aj v slovenskom preklade pod názvom „Doktor Spánok“ a zaručene bude pre Kingových fanúšikov príjemným prekvapením.

Román sa začína prijímacím pohovorom Jacka Torrancea u riaditeľa hotela Pekná Vyhliadka na miesto správcu budovy počas zimy, kedy je hotel vďaka svojej výnimočnej polohe v horách odrezaný od sveta obrovskými snehovými závejmi. Hoci riaditeľove reči Jacka ponižujú a hnevajú ,ovládne sa a snaží sa, aby si pohovor  nepokazil výbuchom hnevu. Uvedomuje si zodpovednosť za svoju rodinu, ktorá by jeho zlyhaním prišla o príjem a pravdepodobne by sa rozpadla. Už teraz sú v núdzi a zapríčinil si to sám.  Jack zažil v poslednom čase strmý pád a  miesto správcu, ktoré mu zaistil jeho priateľ berie ako šancu dať sa do poriadku , konečne dokončiť svoju divadelnú hru a presadiť sa ako autor. Jack má úprimne rád svoju manželku Wendy a ešte viac miluje svojho syna Dannyho, no hrozí mu, že o nich príde. Svoj tvorivý blok, ktorý mu bránil v písaní, sa snažil bezúspešne odstrániť alkoholom , až si vytvoril závislosť. Že má problém si uvedomil až po tom, ako synovi v zlosti opitý zlomil ruku za to, že mu rozhádzal jeho papiere s divadelnou hrou. To už Wendy vážne uvažovala o rozvode a atmosféra v rodine bola mrazivá. Po šoku z automobilovej havárie svojho priateľa pri návrate z baru sa rozhodol skončiť s alkoholom. Nebolo to však ľahké a jeho výbušná povaha mu v tom vôbec nepomáhala. Podráždenie vyvrcholilo inzultáciou študenta strednej  školy, kde Jack učil a následná strata zamestnania, ako učiteľa.
             Päťročný Jackov syn Danny je zvláštne dieťa. Má schopnosť vliezť ľuďom do hlavy a prečítať, čo si myslia, vie nájsť stratené veci, vidí  veci, čo iní nevidia a v niektorých prípadoch vie, čo sa stane v budúcnosti. Danny oboch rodičov miluje a desí ho slovo rozvod, ktorého význam sa dozvedel od kamarátov a ktoré sa občas objaví v myšlienkach rodičov.
Tuší, že nápad stráviť celú zimu v hoteli, kde budú odrezaní od sveta , nie je dobrý, ale chápe, že pre rodičov je to šanca dať manželstvo do poriadku a zotaviť sa aj z finančných problémov.
           Jeho zvláštne schopnosti sa ho síce snažia pred hotelom vystríhať, ale Danny dúfa, že mu pomôžu a ochránia ich všetkých pred možným nebezpečenstvom.
Hotel je totiž postavený na starom indiánskom pohrebisku a tento fakt, spolu s vraždami a úmrtiami ľudí počas dlhej histórie hotela dal možnosť vzniknúť zlej bytosti, ktorá na seba vzala tvár samotného hotela. Bytosť drží v područí duchov ľudí, ktorí tu zahynuli a zneužíva ich na ovládnutie a získanie ďalších obetí. Hotel má špeciálny záujem na získaní Dannyho ducha aj s jeho výnimočnými schopnosťami, ktoré by moc hotela významne rozšírili. Dej , odohrávajúci sa v luxusnom hoteli sa postupne mení z idylky na horor. Po napadnutí snehu a strate možnosti odísť preč hotel začína manipulovať myslenie svojich obetí a atmosféra hrôzy sa postupne stupňuje. Kotol ústredného kúrenia sa mení na netvora, hroziaceho výbuchom, požiarna hadica sa stáva hadom a kríky ostrihané do podoby rôznych zvierat ožijú. Napätie sa stále zvyšuje,  Danny prežíva vďaka svojim schopnostiam ešte intenzívnejšie hrozivú atmosféru hotela a jeho temné fluidum, vidí duchov a mŕtvoly, dokonca ho ohrozujú aj fyzicky. No najslabším článkom rodiny je otec – bývalý alkoholik, ktorého hotel zlomí.
              Celý dej sa nezadržateľne rúti ku katastrofe, ktorá konečne ukončí trápenie hrdinov tohto príbehu . King vie nepochybne bezchybne vytvoriť strašidelnú atmosféru, dávkovať napätie a v správnych okamihoch čitateľa vystrašiť desivou scénou ,a za to ho jeho fanúšikovia milujú.  Ak Vás kniha zaujala kúpite ju na tomto odkaze: Žiarenie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára